8 Metode de a face mai mult cu mai putin

Majoritatea blogurilor si cartilor de productivitate te vor invata cum sa faci mai mult, sa termini cat mai multe lucruri, sa fii mai productiv. Dar poti de asemenea sa inveti sa faci mai putin, sa faci mai putine lucruri si sa fii mai putin productiv. Si trebuie sa privesti cum acest lucru iti poate schimba viata lucrativa si viata ta in general. A face mai putin nu se refera la a fi lenes. Este despre a fi concentrat pe calitate, nu pe cantitate. Este vorba despre a te da jos de pe roata de productivitate pentru a crea ceva maret,  decat a fi doar ocupat.

Si iata cateva exemple:

  • Un producator de mobila poate sa produca o tona de mobila ieftina care se va strica in maxim un an. Un alt mester poate produce mult mai putine piese de mobilier, dar le face frumoase si solide, astfel incat vor rezista timp de generatii. Daca le face suficient de bine pot chiar sa fie cautate si amintite in istorie pentru designul lor.
  • Un programator poate scrie sute de mii de coduri si sa produca sute de software care functioneaza. Un programator mai putin productiv poate sa produca doar 10% din volumul de munca al primului programator, dar codurile vor fi mult mai bine scrise. Acest program mic poate fi cel mai folositor lucru de pe computerul multor persoane, un cod perfect care functioneaza.
  • Un scriitor poate sa scrie foarte multe cuvinte, dar munca lui sa fie citita de foarte putine persoane. Un alt scriitor poate sa scrie ceva redus ca dimensiuni, dar suficient de puternic incat sa fie citit de sute de persoane.

In fiecare caz persoana care a produs mai putin s-a concentrat pe calitate. Impactul muncii mai reduse a fost mult mai mare si timpul a fost mult mai bine folosit. Concentrandu-te pe calitate ai putea sa muncesti mult mai putin, dar rezultatul va fi mult mai notabil si va avea un impact mult mai mare. Dar este nevoie de curaj pentru a face mai putin. Trebuie sa renunti la toate ideile invechite de a munci mai mult, de a fi mai indarjit si mai productiv.

Trebuie sa uiti de ceea ce cred alte persoane despre obiceiurile tale de munca. In schimb trebuie sa te gandesti la impactul pe care munca il are in lume si in viata ta. Trebuie sa schimbi modul in care faci lucrurile si acest lucru nu este niciodata usor. Dar in mod sigur merita efortul. Iata cateva moduri in care aceasta filozofie iti poate schimba viata si munca:

  1. Programe mai putin haotice si ocupate, mai putin stres, mai multa pace. A face mai putin iti ofera posibilitatea de a programa mai putine lucruri si iti lasa spatiu liber in programul tau. Muncesti la un pas mai uman.
  2. Mai multa abilitate de a te concentra, de a trai in momentul prezent, de a te lasa purtat de val. Cand faci prea multe lucruri, in mod constant schimbi ritmul de la o sarcina la alta. Esti constant intrerupt, constant distras. Fa mai putin, elimina distragerile si concentreaza-te pe o singura sarcina.
  3. Munca are un impact mai mare si se raspandeste mult mai departe in lume. Cand faci mult prea multe, munca ta este mult mai superficiala, calitatea este mai scazuta si persoanele nu vor aprecia aceasta munca. Si nu iti vor da premii pentru o munca de proasta calitate.
  4. Mai multa mandrie in munca ta te face sa te simti bine. Te simti incredibil de bine cand creezi ceva ce merita sa iti pui numele pe el.
  5. Persoanele apreciaza o calitate superioara. Clientii apreciaza. Cititorii sunt entuziasmati. Sefii promoveaza.
  6. Mai mult timp pentru familie si pentru persoanele dragi. Nu este un beneficiu minor. Fii sigur ca daca faci mai putin vei folosi timpul salvat pentru ceva important. Cum ar fi timp linistit cu persoanele dragi.
  7. Mai mult timp pentru alte lucruri care iti fac placere. Iti poti folosi timpul pentru hobby-ul tau, pentru a face exercitii fizice, pentru a citi, etc.
  8. Creeaza timp liber pentru a crea lucruri extraordinare. A crea este un proces destul de dificil cand esti ocupat si distrat. Prin a face mai putin creezi ceva minunat.

Cum sa faci mai putin? Este foarte simplu. Trebuie sa aplici filozofia de a face mai putin. Nu este un lucru usor chiar daca asa pare la prima vedere. Incet incepi sa reduci angajamentele care nu sunt esentiale. Redu numarul de intalniri si sedinte. Spune „nu” cererilor atat cat este posibil, astfel incat sa te poti concentra pe ceva maret. Redu distragerile, in mod special Internetul. Fa cate o sarcina pe rand si concentreaza-te. Fa ceva de care sa te simti mandru sa spui ca tu l-ai creat. Cand te gasesti ca faci sarcini care nu sunt importante doar pentru a fi ocupat opreste-te si gaseste moduri de a elimina aceasta tendinta. Elimina toate obstacolele care te impiedica sa executi proiectul maret. Fixeaza limite cu numarul de lucruri pe care le faci intr-o zi. Concentreaza-te pe cele mai importante sarcini in primul rand, inainte de a fi distras de alte lucruri. Fixeaza limite in programul tau de lucru.

Aceste lucruri nu se vor intampla peste noapte. Schimba totul gradual, dar sigur.

Leave a Reply