O viata traita prin alegere este o viata cu actiuni constiente. O viata traita la voia intamplarii este o viata inconstienta – Neale Donald Walsch
Pe cat posibil, incerc sa-mi traiesc viata constientizand ceea ce vine din subconstient.
Incerc sa clarific ceata prin care des mergem, sa vad unde merg, pentru a lua decizii constiente inloc de cele luate in mod automat.
Ai avut vreodata simtamantul ca esti in deriva si nu nu mergi incotro vrei?
Sau nu stii cum ai ajuns unde esti astazi?
A trai constient inseamna sa preiei controlul vietii tale, sa te gandesti la deciziile pe care le iei inloc sa le iei fara sa gandesti, sa avem o viata pe care o vrem decat una care ne trage dupa ea.
Daca esti in deriva, sau daca nu te simti in control, sau nu stii cum ai ajuns aici.. a decide sa traiesti constient poate fi cel mai important lucru pe care il faci.
Traiesti constient acum?
Pune-ti urmatoarele intrebari… daca raspunzi la majoritatea cu “da”, probabil ai vrea sa iei in considerare faptul ca trebuie sa traiesti constient:
1. Ai un serviciu pe care nu ti l-ai dorit neaparat?
2. Faci lucruri care ti se dau mai degraba decat lucruri de care esti pasionat?
3. Petreci timpul fiind ocupat mai mereu mai degraba decat sa faci ceea ce vrei cu zilele tale?
4. Ai fi vrut sa ai mai mult timp de petrecut cu persoanele iubite?
5. Esti supraponderal deoarece mananci aceeasi mancare de multi ani si nu faci exercitii fizice?
6. Ai datorii si nu stii pe ce se duc banii?
7. Iti irosesti timpul pe lucruri care nu sunt importante mai degraba decat sa te concentrezi pe realizarea unora care sunt importante?
8. Zilele trec fara sa te gandesti la ceea ce vrei de la viata si cum sa obtii asta?
Cum sa traiesti constient?
Nu este ceva ce pot i schimba peste noapte. A trai constient este un stil de viata, o aptitudine, o arta. Nu este ceva ce faci o singura data, ci un obicei pe care ti-l formezi pentru tot restul vietii.
Este destul de simplu: Fii constient si gandeste-te la tot ceea ce faci. Fa alegeri constiente decat sa le faci fara sa te gandesti. Asta e tot.
Suna simplu, dar este uimitor cum doar putini oameni fac asta si este uimitor cat de usor este sa traiesti pe autopilot si sa facem ceea ce facem deoarece asta suntem obisnuiti sa facem. Si este mai usor asa, chiar daca viata noastra e dificila.
Nu este usor sa ne schimbam vietile, sa spargem rutina, sa incepem viata pe care o vrem.
E nevoie de multa vointa, energie si vigilenta constanta sa ne gandim la alegerile noastre… la toate.
In continuare sunt niste sfaturi la care am lucrat in timp:
1. Fa din reflectia asupra vietii o rutina zilnica. Poti tine un jurnal, sa reflecti asuprea zilei, ca o rutina de seara sau sa ai o sesiune saptamanala cand iti revizuiesti viata sau iti iei ceva timp sa te gandesti la toate lucrurile care ti se intampla… este important sa te gandesti la ele in mod regulat.
2. Cel putin o data pe an, revizuieste-ti scopurile din viata. Ce vrei sa faci in viata? Ce este important pentru tine? Cum ai vrea sa fie viata ta? Si cum vei ajunge acolo? Scrie-le si pune-le undeva unde sa le vezi des.
3. Revizuieste-ti relatia, deasemenea. Persoanele pe care le iubim sunt printre cele mai importante lucruri in viata noastra, daca nu cele mai importante. Trebuie sa te gandesti la relatia ta. Petreci suficient timp cu ei? Le arati aprecierea ta? Este vreo modalitate prin care sa imbunatatesti relatia voastra? Trebuie sa ierti sau sa-ti ceri iertare pentru ceva? Sunt bariere care ar trebuie sparte? Comunicarea poate fi imbunatatita? Revizuieste-ti de asemenea relatia cu ceilialti , cum ar fi colegii de munca de exemplu.
4. Ia in considerarea impactul tau asupra lumii. Cum afecteaza ceea ce faci, ceea ce consumi si cum traiesti, mediul inconjurator? Cum afecteaza asta oamenii din lumea a treia? Cum afecteaza asta pe cei saraci, neputinciosi si fara putere de exprimare? Cum afecteaza comunitatea ta? Viata ta are un impact, chiar daca te gandesti la asta sau nu. Trebuie sa fii constient de cum deciziile tale afecteaza pe ceilalti.
5. Ia in considerare costurile reale pentru ceea ce cumperi. Deseori cumparam lucruri fara sa ne gandim la costul lor real. Desigur, sunt doar 100 de lei, nu? Dar acesti bani pot reprezenta cateva ore din viata ta… ore pe care nu le mai recuperezi. Vrei sa-ti petreci restul vietii castigand bani pentru cheltuieli banale? Este ceea ce vrei sa faci cu viata ta?
6. Ia in considerare costurile reale ale lucrurilor din viata ta. Vietile noastre sunt umplute de multe lucruri… casele noastre, birourile noastre… Lucrurile din viata noastre trebuie sa fie aranjate, curatate, mutate, trebuie luate cu noi cand ne mutam… ia mult spatiu in viata noastra, reprezinta un stres vizual. Mai tarziu trebuie sa scapam de ele, sa le sortam, sa le aruncam, sa le reciclam sau sa le donam.
7. Revizuieste-ti petrecerea timpului. Pana ce facem un audit al timpului si ne facem un jurnal al zilei, chiar daca este pentru o zi sau doua, nu stim cu adevarat cum ne petrecem timpul. Si daca facem un audit al timpului poate fi surprinzator. Si daca stim cum ne petrecem timpul, putem face alegeri constiente pentru a schimba modul cum ne petrecem timpul pe viitor
8. Descopera-te. Nu intr-un mod murdar. Ia-ti niste timp sa te gandesti la ce fel de persoana esti. Ce valori ai. Daca iti traiesti viata conform acelor valori. Cum tratezi oamenii. Cum te tratezi pe tine. Gandeste-te la asta: Ce vrei ca oamenii sa spuna despre tine dupa ce mori?