Rezolva-ti problemele majore cu o restartare a creierului

Mi-am petrecut mult timp uitandu-ma dupa diferite metode de a rezolva problemele si a-mi mari creativitatea si am ajuns la concluzia ca meditatia nu este doar pentru calugari. Poti folosi meditatia pentru a gasi solutii la probleme dificile, incercand sa preiei controlul emotiilor si sa-ti restartezi creierul.

Nu sunt un adept al practicarii mantrei sau al canturilor religioase, deobicei asociate cu meditatia. In schimb, imi place sa ma concentrez pe meditatia practica pentru a focaliza gandurile si a elimina distragerile. Meditatia poate suna prea New Age pentru gusturile tale, dar daca te uiti la ea intr-un mod mai practic, meditatia este similara cu a elimina programele care merg inutil pe computer, pentru a aloca mai multa putere de procesare unui lucru specific.

Cum sa meditezi?

Meditatia nu este grea, dar necesita exercitiu. Cand am inceput prima data meditatia, mi s-a parut dificil sa vizualizez scene pentru un anumite interval de timp fara ca sa las alte lucruri sa ma distraga. Cu rabdare mi-am imbunatatit abilitatea de a ma concentra si in a-mi elimina distragerile. Sfaturi pentru a intra in starea de meditatie:

1. Stai intr-o pozitie in care nu simti disconfort, dar nu esti complet relaxat. Nu ma sinchisesc sa devin un covrig uman. Important este ca sa nu ai distrageri ale unor muschi tensionati din corp care te-ar putea deconcentra, dar daca devii prea confortabil, ai putea adormi. Deobicei, stau drept pe pat sau pe o perna.

2. Inchide ochii si monitorizeaza-ti respiratia. Iti ia doar cateva minute sa intri intr-o stare meditativa. Concentreaza-te pe inspiratie si expiratie si usor, micsoreaza-ti frecventa respiratiei. Cateodata pot ajunge la 20 de secunde pentru o singura respiratie. Aceasta nu doar ca elimina distragerile si forteaza ca inima sa aiba frecventa batailor mai mici pentru a relaxa corpul.

3. Odata ce ti-ai rarit suficient respiratia, incepe cu cateva exercitii mentale. Contenctreaza-ti antentia in jurul corpului. Observa unde iti sunt mainile, picioarele, coatele si spatele. Observa ceea ce simt aceste parti ale corpului. In starea aceasta de relaxare ti se va ascuti abilitatea de concentrare si distragerile vor fi eliminate.

4. In final, incearca niste exercitii de vizualizare si vezi cat de mult si cum poti mentine o imagine in minte, un sunet sau o senzatie din imaginatia ta. Odata mi-am mentinut imaginea in minte pentru 10 sau 15 secunde cu o claritate destul de mare si m-am indreptat catre scopul pentru care fac meditatia.

Acest intreg proces de a intra intr-o stare de meditatie imi ia de la 5 la 10 minute. Daca vrei sa exersezi, incearca sa intri intr-o stare de meditatie cand mergi sa dormi. Te va ajuta sa te relaxezi si nu iti va mai lua din timpul zilei.

Sunt mai multe moduri in care iti poti folosi meditatia practica:

Pentru a-ti rezolva problemele

Una din metodele mele favorite pentru a folosi imaginatia este a-mi aborda problemele dificile. Cu distragerile zilnice, poate fi dificil sa te gandesti cu adevarat la problema. Meditatia te poate ajuta sa-ti elimini aceste distrageri si sa introspectezi  ceea ce stii deja in mod intuitiv.

Odata ajuns intr-o stare meditativa, incearca sa iti formezi o scena vizuala in minte. Daca esti incepator in ale meditatiei, tine-ti scena cat de simpla posibil astfel incat sa nu fii distrasa in a-ti aranja detaliile. Imagineaza-ti ca vorbesti cu o alta persoana. Poate fi un prieten, membru al familiei sau cineva din imaginatia ta.

Acum incepe o conversatie cu aceasta persoana cerand sfaturi pentru problema pe care o ai. Nu te gandi la ceea ce celalalta persoana ar spune, doar imagineaza-ti conversatia. Poti fi surprins de ceea ce va spune celalalta persoana imaginara. Deoarece auzi conversatia inainte sa te gandesti la ea, raspunsurile care iti vin sunt reflectii a ceea ce simti cu adevarat, dar nu ai reusit sa le scoti la iveala.

Ghideaza-ti emotiile

Alte dati folosesc meditatia cand incerc sa-mi controlez emotiile. Cateodata o folosesc pentru a ma relaxa cand sunt stresat sau sa ma inveselesc atunci cand sunt suparat. Ideea de baza prin meditatie te poti detasa de emotii pentru a fi capabil sa le vezi din exterior.

Tehnica pe care o folosesc pentru asta este odata ce intru intr-o stare meditativa, ma concentrez pe respiratie si imi privesc gandurile. Oricand simt ceva, imi notez la nivel mental ceea ce simt. Procesul de a-ti observa emotiile si a le constientiza iti creaza o distanta, care altfel nu ai putea-o avea.

Meditatia nu va fi un leac pentru emotiile tale, dar iti poate crea o distanta suficienta de observatie pentru a face ceva in acest sens. Daca te simti singur, meditand pentru cateva minute iti poate crea suficienta distanta de acea stare pentru a realiza ca ai nevoie sa iesi si sa-ti vizitezi niste prieteni. Daca te simti stresat, meditatia te poate ajuta ca sa vezi mai multa ordine frustrarile proprii.

Restarteaza-ti creierul

A intra intr-o stare de meditatie pentru 10-15 minute este o metoda cu adevarat buna pentru a-ti aloca o pauza in problemele tale. Chiar daca sunt constient tot timpul, deseori, dupa ce ies din aceasta stare meditativa ma simt complet improspatat si treaz. Imi place aceasta explozie de energie pentru a reseta creierul dandu-ti posibilitatea  de a descarca memoria activa in cateva minute pentru a deveni reimprospatata.

Alte exercitii de meditatie:

1. Lucreaza cu imaginatia – Incearca sa-ti maresti creativitatea gandindu-te la lucruri noi pe care nu le-ai putut face inainte. Daca devii bun la asta poti intra chiar intr-o stare de vis, doar ca detii controlul.

2. Constientizeaza-ti corpul. Muta-ti concentrarea in jurul diferitelor aspecte ale corpului. Observa diferitii muschi, tendoane si senzatiile pe care le primesti de la ei. Este util pentru a te concentra pe muschii cu care lucrezi de exemplu.

3. Exerseaza. Poti folosi meditatia pentru a exersa un eveniment care urmeaza si vrei sa-l realizezi bine. Atletii, prezentatorii si animatorii fac deseori exercitii mentale pentru a-si asigura reusita actiunilor lor. Aceste metode functioneaza si mai bine daca intri intr-o stare meditativa inainte sa le folosesti.

Leave a Reply