Profesii

Am lucrat in industria “fericirii”

Pentru o lunga perioada de timp am lucrat in industria spitaliera, restaurant si hotel unde am fost gazda, chelner, barman si manager. Timp de 12 ani, am petrecut  majoritatea serilor, weekend-urilor  si vacantele avand grija de oameni care mergeau in oras pentru cina sau participand la evenimente precum nunti sau baluri.

Mi-a placut cu adevarat acest tip de serviciu pentru ca ma implinea din punct de vedere emotional si financiar, ca sa nu mai mentionez ca in mare parte a timpului m-am distrat.

Sunt multi care ar dispretui aceasta cariera spunand ca este injositoare si pentru servitor, dar aceasta chemare pentru a servi pe ceilalti este sursa fericirii mele marete.

Imi amintesc acum ceva timp ca mergeam acasa dupa ora 16 multe zile dupa ce am servit masa a sute de oameni si i-am privit dansand si sarbatorind o zi speciala cu familia si prietenii. M-am simtit oboist, intr-adevar, dar revigorat deasemenea si multumit de interactiunea cu oamenii.

Chemarea pentru a servi

Cei dintre voi care sunt parintii unor copii mici stiti despre efortul si sacrificiul necesar pentru a-i creste fericiti si sanatosi. Si cred ca ei sunt cea mai mare sursa de fericire pentru voi. Acelasi simtamant de mandrie si dragoste il au si cei care sunt chemati pentru a ingriji, a preda, in medicina sau in industria spitaliera. A servi pe ceilalti este de multe ori o munca pentru care nu ti se multumeste, asa ca ramane o recompensa in ea insasi. In continuare sunt niste idei pentru a-ti mari nivelul serviciului pe care il oferiti in timp ce va oferiti fericire dumneavoastra si celorlalti:

 

  1. Arata respect si curtoazie. Pare un lucru marunt si in viata noastra ocupata de zi cu zi uitam de acest fel de cuvant. O mana de ajutor sau doar un zambet si “Multumesc” poate crea un punct stralucritor in viata altei persoane. Apoi doi oameni sunt fericiti.

 

  1. Asculta mai mult decat vorbesti. Unul din lucrurile pe care sotia mea m-a invatat este ca uneori vrea sa se descarce vorbind despre ziua ei. Fiind barbat, am deseori sfaturi pentru situatiile respective (barbatii sunt deobicei concentrati pe rezolvarea problemelor). Unul din lucrurile care o fac asa de speciala este ca imi spune cand vrea sfaturi si cand vrea doar sa ma asculte. Ascultarea mea o face fericita.

 

 

  1. Roaga-te cu adevarat. A recunoaste contributia celorlalti este un act de servitudine. Acesta este o investitie in ceilalti care nu te costa nimic si recompensa poate fi imensa. Aminteste-ti, “Roaga-te in public, pedepseste in privat”. Chiar intr-o neintelegere este o oportunitate pentru a servi si poti readuce fericirea intr-o relatie daca spui adevarul cu dragoste pentru a-l ajuta pe celalalt sa creasca si sa invete.

 

  1.  Tine-te de promisiuni. Poti crea o atmosfera de serviciu facand lucrurile pe care spui ca le faci. Punctualitatea este cheia celui care ofera un serviciu. Cand o persoana poate avea incredere in tine,  aceasta creaza fericire in jur.

 

 

  1. Practica iertarea. Resentimentele fara rost reprezinta sursa nefericirii in lume.  A tine manie pe celalalt este un cusur al sufletului. Cand vei putea renunta la asta, abia atunci poti vindeca durerea. A ierta pe celalalt este un serviciu foarte important. Sunt momente cand celalalta persoana nici nu stie ca te-a ranit cu ceva. Poti ierta chiar pe cei ce nu vor sa fie iertati, crede-ma – te va face fericit.

In final, doar tu esti responsabil de fericirea ta. Serveste-i pe ceilalti mai intai si dupa cum este scris in Dhammapada:

“Cu gandurile faurim lumea.

Vorbeste si comporta-te cu o minte pura

Si fericirea o sa te urmareasca precum umbra, de neclintit.”

Leave a Reply