12 chei ale inteligentei emotionale

Multe persoane au succes in toate categoriile traditionale, dar tot nu sunt satisfacute. A crea semnificatie in viata ta necesita relatii puternice. Si a face acest lucru necesita inteligenta emotionala. Asa ca, cum cream inteligenta emotionala?

Iata doisprezece aspecte care sunt implicate in inteligenta emotionala si care te pot ajuta sa intelegi mai bine conceptul:

  1. Constientizare. Recunoasterea emotiilor individuale pe masura ce se desfasoara, a intelege de ce se intampla si intelegerea efectelor ( atat bune cat si rele) pe care le au asupra ta.
  2. Controlul. Rezistenta in fata impulsurilor si a placerilor ( intarziind recompensarea). A ramane calm chiar si atunci cand haosul te inconjoara si intotdeauna gandeste limpede, atunci cand cei din jurul tau nu pot.
  3. Evaluarea. A sti slabiciunile si punctele forte. Sa inveti din greseli si constant sa doresti sa dezvolti mai mult din ceea ce ai, pentru a deveni o persoana mai buna.
  4. Viziune. A crea un sens de directie in viata ta. A avea abilitatea de a anticipa problemele/nevoile, inainte ca acestea sa apara si a acorda atentia cuvenita detaliilor.
  5. Creativitate. A gandi in afara limitelor, a dezvolta o toleranta pentru ambiguitate si a mentine o deschidere catre schimbare.
  6. Inovatie. A cauta solutii neconventionale la probleme. A mentine o minte deschisa catre noutate si a aplica creativitatea in moduri practice.
  7. Ambitia. A-ti fixa obiective dificile, dar realizabile. A creste constant stacheta in cautarea excelentei si a hrani nevoia de realizari, ori de cate ori poti.
  8. Initiativa. A face primul pas atunci cand apar oportunitati. A nu sta niciodata in spate doar pentru ca nu este scris in atributiile tale de serviciu. Si a incalca regulile atunci cand este vorba despre a face progrese.
  9. Constiinciozitate. A accepta responsabilitatile pentru performata personala. A adopta o abordare axata in munca ta si a intelege ca nimeni altcineva nu este de vina pentru deficientele tale.
  10. Adaptabilitate. A admite atunci cand ai gresit, a ramane flexibil in fata obstacolelor si a nu fi niciodata prea incapatanat pentru a te schimba.
  11. Independenta. A trai cu un sens de neclintit a propriei persoane. A lua propriile decizii in fata presiunii si a actiona in ciuda riscurilor si a dubiilor.
  12. Optimismul. A intelege ca totii facem greseli. A alege sa persisti indiferent de cat de multe ori ai esuat. Si intotdeauna sa ramai optimist ca succesul este imediat dupa colt.

Deja stim ca un mod foarte bun de a crea un obicei este sa faci o proba de o luna. Incepe cu primul punct de pe lista de mai sus si incearca toate punctele urmatoare pe parcursul unui an. Fiecarui punct acordandu-i cate o luna de proba. Sau alege doar ceea ce crezi ca iti va aduce beneficii mai mari si incepe de acolo.

De exemplu, pentru a crea un sens mai mare de constientizare ai putea sa incepi sa meditezi, chiar si 5 minute pe zi. Pentru evaluare poti sa petreci putin timp singur cu gandurile tale, poate cu o plimbare in parc. Incet, dar sigur vei vedea schimbarile. Atat timp cat acorzi atentia cuvenita acestor noi comportamente, acestea se vor fixa si tu vei simti diferenta.

Leave a Reply