Daca este vreo indicatie ca viata este mai buna traita incet este ca in toata graba, a alerga sa indeplinesti sarcini si a te grabi sa completezi obiective, exista o cursa pe care nimeni nu vrea sa o termine primul – cursa vietii in sine. Cultura noastra are o usoara obsesie legata de graba – nu a alerga de dragul sportului in sine sau pentru simpla competitie, dar a alerga prin multe aspecte din vietile noastre pentru a indeplini un sens de productivitate. Atunci cand indeplinim o lista lunga cu lucruri de facut speram ca ne vom simti indepliniti, realizati. Dar productivitatea este un confort fals. Ca adulti suntem obsedati sa indeplini ideea ca a trai intr-o constanta stare de munca neobosita este un lucru bun. Obsesia este o caracteristica culturala tacuta, subconstienta, subtila pe care cu totii o intelegem in mod inerent ca membrii ai societatii noastre. Si astfel petrecem o parte semnificativa din viata noastra alergand neincetat catre un final imaginar sub ghidul productivitatii doar ca sa realizam ca linia de final nu vine niciodata. Uitam ca viata in sine este despre experimentarea calatoriei, nu a alerga catre final. Si avand in considerare ca se iau foarte multe masuri de a prelungi viata si de a creste calitatea acesteia, nu ar fi logic sa incetinim ritmul in fiecare zi si sa scapam de cursa mentala fara sens?
Incepe lent. Pasul si calitatea zilelor tale este in mare parte dictat de cum iti incepi fiecare dimineata. Poate ca esti obisnuit sa intri in ziua ta de munca imediat cum te-ai trezit aruncandu-te imediat in activitatile tale si in lista cu lucruri de facut. Si totul se transforma intr-o stare de anxietate si nervozitate. Este mai bine ca in fiecare dimineata sa iti incetinesti aceste sentimente si sa incepi mai lent. Cateva solutii bune sunt urmatoarele:
- In fiecare dimineata iesi sa alergi in natura.
- Poti sa faci o ora de yoga.
- Acorda atentie respiratiei tale si mediteaza.
- Citeste un capitol sau doua dintr-o carte buna.
A incepe lent este mai putin despre ceea ce faci si mai mult despre a incepe ziua in concordanta cu sensul tau de pace interioara, rabdare si multumire. Cererile noastre auto-impuse de a munci tot timpul, de a depune eforturi si de a alerga, par o dependenta coplesitoare. Si cu totii dorim sa potolim acesti demoni subconstienti din capul nostru care ne spun ca incet si linistit este gresit. Dar de cate ori decizi sa iti incepi ziua lent ceva minunat se intampla. Esti calm, relaxat si echilibrat pe parcursul intregii zile. Fiecare moment pare un dar si nu doar o oportunitate de a realiza obiective sau de a indeplini sarcini. Cand incepi lent esti in mod natural mai productiv si te simti mai implinit pana la sfarsitul zilei.
Cum sa incepi lent. Iata cum poti incepe zilele mai lent:
- Scrie o lista de cinci activitati, hobby-uri.
- Alege activitati care sunt pozitive, constructive si sanatoase.
- Incearca cate una pentru fiecare dimineata.
- Trezeste-te dimineata devreme si du-te la somn mai devreme pentru a avea suficient timp si energie pentru a experimenta fiecare moment.
- Concentreaza-te pe rabdare, pace si calm atunci cand incepi lent in fiecare dimineata.
A incepe cu un pas lent in fiecare dimineata in concordanta cu echilibrul tau interior – o pace interioara care rezoneaza cu interiorul nostru uman si neaga dependenta obsesiva de a alerga. Viata in sine nu este o cursa. Nimeni nu castiga prin a termina primul. Cu totii dorim sa traim cat mai mult posibil. Si cand facem micul efort de a incepe lent in fiecare dimineata ne aducem aminte sa ne dedicam calatoriei in sine si sa nu alergam catre linia de final.