Tipuri De Personalitati - Dezvoltare personala  

ESFJ - Dezvoltare personala




Ce inseamna succesul pentru un ESFJ?


Persoanele ESFJ sunt supranumite si cele "grijulii" si pe drept motiv sunt asa. A avea grija este insasi natura lor, ratiunea lor de a fi. Sunt persoane care au un puternic simt al lumii in care traiesc. Nu doar ca isi dau seama de cum ii afecteaza pe ei sau pe altii o anumita situatie, ei sunt interesati de a gasi solutii pentru rezolvarea acelei situatii. Orice lucru care ii face sa se simta persoane de valoare sau de succes are legatura cu preocuparea si valorile legate de altii. " Ofera si ti se va da" acesta este motto-ul dupa care se ghideaza un ESFJ. A oferi este un concept atat de larg folosit in familie, in ospitalitate, in invatamant, in spitale, in resurse umane, in asistenta sociala, etc. Partea de Judecator a personalitatii lor ii va face sa fie destul de conventionali, cu un cod moral puternic. Ei sunt sustinatori a tot ceea ce ei cred ca este mai bine pentru altii. Cei ESFJ se dezvolta cel mai bine acolo unde pot lua decizii si pot organiza lucrurile conform punctelor lor de vedere. Succesul inseamna a avea grija de altii. Multumirea si fericirea de pe fetele celor in viata carora un ESFJ a jucat un rol, sunt indicatorii de succes ai sai.


Caracteristici ale ESFJ ce trebuie dezvoltate


  • Cand iti cunosti punctele tari pe care trebuie sa le dezvolti, iti vei cunoaste si locul si rolul tau in lume. Iata cateva caracteristici pe care aceast tipologie trebuie sa le dezvolte:

  • Un puternic simtamant a ceea ce este bine si a ce nu este bine

  • Empatic cu nevoile celorlalti

  • Capabil sa impartaseasca simtaminte cu ceilalti

  • Sunt buni in a avea grija de binele celorlalti

  • Deschisi, onesti si siguri pe sine

  • Sensibili la nevoile celorlalti, in special a celor considerati mai putin norocosi

  • Puternic sustinatori ai traditiei si a felului sigur de a vietui.

  • ESFJ care si-au dezvoltat si Senzorialitatea Introverta vor avea urmatoarele daruri speciale:

  • Foarte sensibili la felul in care o situatie poate afecta o alta persoana

  • Capabil sa vada un potential in orice mediu uman in vederea stabilirii sigurantei si confortului altora.

  • Talent in a spune povesti si a juca roluri ceea ce ii face excelenti profesori pentru cei tineri

  • Capabil sa ia decizii administrative puternice orientate in jurul binelui altora.

  • Abilitati legate de moda si de decoratii care ii face pe oameni sa se simta bine in preajma lor.

  • Capabili sa vada in afara "cubului" si sa isi ajusteze valorile conform faptelor si situatilor.


Posibile domenii problematice


Orice talent sau parte puternica are cu sine si o slabiciune. Exprimarea puternica a unei functii pune in umbra pe altele, creand la nivelul inconstientului emotii nestavilite sau rezistente suparatoare. Sunt obisnuiti sa valorizam punctele forte, dar ignoram punctele slabe, uitand ca ele pot contribui la progresul nostru. A cunoaste punctele slabe, a le accepta si a le confrunta, aceasta inseamna dezvoltare personala.


ESFJ sunt persoane dragute, amabile, responsabile, cu multe daruri deosebite. Dezvaluirea unor puncte slabe sunt doar pentru a face mai clar domeniile ce trebuie avute in vedere pentru progresare.


Multe caracteristici slabe ale persoanelor ESFJ se datoreaza functiei dominante a Afectivitatii Extroverte care pune in umbra celelalte functii ale personalitatii. Cu partea lor de Senzorialitate Introverta nu reusesc sa contrabalanseze simtamantele ascutite de judecator, uitand de partea relativa si neprevazuta a lucrurilor din lumea reala. Aceasta ii duce la multe conflicte cu cei care cred ca este nevoie de o analiza riguroasa a situatiei inainte de implicarea in ea. In al doilea rand, prin felul lor de a crede ca lumea poate fi controlata doar prin sentimente, un ESFJ se va simti mereu ciudat atunci cand lumea nu ii raspunde pe aceeasi tonalitate afectiva. Acestea produc un sir de efecte, fiecare ducand la un conflict pentru ESFJ, fie cu altii, fie cu propriile sale simtaminte.


Fara o apreciere concreta a lumii in care traiesc, cei ESFJ pot prezenta urmatoarele puncte slabe in grade diferite:

  • Pot sa nu fie capabili sa judece ceea ce este mai bine
  • Poate deveni invidios, rautacios si refractar in fata unei judecati clare, logice.
  • Pot sa nu ascunda prea bine faptul ca ei ii considera pe unii oameni ca nefiind "persoane de treaba".
  • Pot sa nu recunoasca ceea ce este impotriva parerii lor despre ce este corect sau bine.
  • Pot ajunge sa atribuie problemele lor unor notiuni arbitrare despre cum "trebuie" sa se comporte oamenii.
  • Pot ajunge sa piada atunci cand este vorba de situatii care cer evaluari tehnice de baza sau o gandire clara, logica.
  • Pot ajunge sa uite toate celelalte puncte de vedere, mai putin al lor, ceea ce duce la confirmarea motivelor pentru care i-a exclus pe altii.
  • Pot sa nu fie prea bine dotati pentru intelegerea logicii verbale si va curma si explicatiile altora
  • Poate sa se insele uneori chiar cu privire la adevaratele nevoi sau simtaminte ale altora
  • Poate fi foarte vulnerabil la superstitii, religie, culte si manipulari media.
  • Poate reactiona prea repede si prea emotional in situatii care cer mai mult simt pragmatic.

Explicarea Problemei


Aproape toate caracteristicile descrise anterior pot fi atribuite mai mult sau mai putin pe o structurare externa a simtamintelor, pe o viziune despre lume bazata pe sentimente, nefiind prea bine asociata cu o senzorialitate introverta. Fara o balanta interioara, fara dezvoltarea partii introvertite de asemenea, un ESFJ isi va baza perceptiile si ideile pe judecati sentimentale care nu sunt intotdeauna un criteriu valid pentru intelegerea lucrurilor.


ESFJ sunt de obicei persoane stabile, de incredere, care ofera confort emotional, grijulii. Fara o echilibrare interioara cu partea introverta a personalitatii, ei pot ajunge sa trateze orice punct de vedere diferit de al lor cu o oarecare indiferenta sau cu o atitudine distanta. Acesta este comportamentul natural de supravietuire, dar, pentru un ESTJ care doreste sa se dezvolte, este esential sa invete sa faca fata parerilor diferite de ale lor, daca nu vor sa se trezeasca angrenati continuu intr-un razboi cu toti cei care au opinii diferite. De multe ori aceasta stare de conflictualitate este declarata pe fata, de genul "noi contra lor" sau prin alte modalitati, nu atat de evidente, cum ar fi declarandu-i pe altii foarte superstitiosi sau rigizi, limitati, toate fiind pretexte pentru a-i tine la distanta pentru ca nu nu impartasesc aceleasi opinii ca ale lor. In cel mai rau caz, acest conflict care nu are o legatura directa cu realitatea, il pe face pe un astfel de ESFJ sa se retraga in sine intr-un fel de casta psihologica unde, doar cei care stiu sa se poarte pot intra, unde doar judecatile bazate pe simtaminte conteaza, unde, "ofera si ti se va da" se transforma subit in "decapiteaza-l!"


Principalul motor de energie al unei persoane ESFJ este tocmai aceasta latura a afectivitatii extraverte, orientate spre exterior, a carei functie este de a interpreta, judeca relativitatea valorica a ideilor umane, a comportamentului, situatiilor pe care le percep. Rezultatul este o lume ordonata, structurata dupa felul si asemanarea sa, dupa perceptia unui ESFJ si "toate isi aveau locul lor". Daca aceasta imagine a lumii este amenintata de factori externi, un ESFJ va incerca sa elimine aceste noi informatii. Aceasta reactie este total naturala si functioneaza bine pentru a ajuta individul sa se protejeze psihic pentru a nu fi ranit. Daca un ESFJ va recurge des la aceasta metoda, se vor gasi inconjurati doar de cei care nu vor deranja in nici un fel lumea lor ingusta si rigida. Cei ESFJ isi vor gasi mereu justificare pentru comportamentul lor si vor aduce acuze doar lumii din exterior pentru orice problema pe care o au in viata. Le va fi foarte dificil sa pastreze o legatura sanatoasa cu lumea exterioara, atat de diversificata si amenintatoare.


Este o tendinta comuna pentru un ESFJ sa isi intareasca concluziile despre lume, obtinute pe calea simtamintelor, printr-o selectie a situatiilor si perceptiilor care se potrivesc cel mai bine. Totusi, daca i se da mana libera acestei tendinte, personalitatea unui ESFJ va fi mult prea centrata pe sine ca sa mai gaseasca fericirea sau succesul. Functia secundara a unui ESFJ, ca personalitate, este latura Senzorial Introverta care trebuie dezvolta nu pentru a sustine concluziile deja culese pe baza simtamintelor, ci pentru a-l ajuta sa vada dincolo de perceptiile personale. Un ESFJ nu intelege vastul numar al legaturilor si perceptiilor pe care oamenii le au despre lume. Un ESFJ este obisnuit sa selecteze doar ceea ce ii sustine perceptia proprie. Acesti indivizi au deseori idei conventionale, fixiste, ilogice despre lume. Altii ajung sa fie ei insisi surprinsi de simplitatea, ambiguitatea si lipsa suportului ideilor lor.


Solutii


Pentru a se dezvolta, un ESFJ are nevoie sa se centreze pe deschiderea perspectivelor sale despre lume, pentru a cuprinde noi modalitati de interpretare a ei. In loc sa intre in panica pentru ca percepe lucruri straine de ceea ce crede si intelege, persoana ESFJ are nevoie sa isi repete ca, aceste noi informatii, nu ameninta in nici un fel lumea lor interioara. Ideea alteritatii nu este o amenintare, ca parerile lor se pot incadra intr-un sistem mai larg si la fel de corect ca al lor care se numeste "alta viziune despre lume".


Un ESFJ care doreste sa se dezvolte personal nu trebuie sa se mai gandeasca daca, ceea ce vad sau ce inteleg din comportamentul celor din jur, sustin parerile sale sau nu. Nu felul in care vad ei lumea trebuie sa fie central. Ei trebuie sa incerce sa se puna in locul celorlalti, sa inteleaga si felul in care acestia inteleg lumea, fara a mai face evaluari si judecati personale. Ei trebuie sa foloseasca si partea introverta a senzorialitatii lor pentru a vedea toate fatele unei probleme, si pentru a nu favoriza doar o directie in detrimentul celorlalte pentru ca aceasta inseamna ingustarea capacitatii personale de a relationa cu exteriorul. Un ESFJ care reuseste sa vada intregul format din mai multe si variate parti, va fi o forta in vederea schimbarii sale si a altora.


Unii ESFJ au dificultati in a se adapta societatii. Problema lor este de obicei fie ca nu inteleg suficient de bine legaturile, relatiile logice specifice unei situatii, fie datorita unor valori conventionale, dogmatice care le limiteaza accesul altora spre a relationa cu ei, fie datorita unui mod nonrealistic, ilogic de a vedea lumea. Toate acestea se datoreaza iarasi unui mod insuficient de abordare a lumii prin prisma senzorialitatii introverte. Ei trebuie sa inteleaga ca lumea nu depinde doar de atasamentul lor fata de valorile sau de purtarea lor de grija. Oamenii functioneaza pe structuri si principii general umane in care bun sau rau, gresit sau corect, meritoriu sau nu isi au locul si se armonizeaza intr-un tot. Acei ESFJ care vor intelege aceste nuante, se vor adapta cu succes societatii noastre.


Este dificil sa incepi deodata sa folosesti senzorialitatea introverta pentru a analiza altfel lumea exterioara. Este destul de dificil de inteles exact ce inseamna aceasta. De aceea iti oferim niste sugestii pentru a incepe sa iti exersezi latura introverta a personalitatii tale:

  • Ai grija sa incerci si sa descoperi cum altii inteleg lucrurile. Incearca sa observi legaturile pe care ei le fac intre idei si lucruri. Nu te lasa tentat sa compari imediat parerea ta cu a lor; accepta simplu ca pentru ei lumea se vede altfel intr-un mod la fel de valid, de corect.
  • Gandeste-te la acele situatii din viata in care te-ai simtit respins sau in care nu ai fost aprobat. Acum incearca sa iti imaginezi cum alte persoane s-ar fi simtit daca ar fi fost in locul tau. Se prea poate ca multi altii sa nu fi judecat situatia ca pe o ofensa la adresa valorilor personale, ci, mai degraba, sa o vada ca o oportunitate de a-si largi perspectivele in care noi solutii pot fi gasite. Incearca sa mergi pe acest fir al imaginatiei si sa nu ii evaluezi dupa sistemul tau de valori.
  • Cand ai o discutie cu un prieten sau cunostinta, incearca sa dedici macar jumatate din timp ca sa aflii cat mai multe despre acea persoana, despre felul in care el vede lumea. Concentreaza ca sa intelegi exact felul in care ei descriu lucrurile. Spune-le cum vezi tu lumea si compara-le. Intreaba cat mai multe, afla de ce ei au ajuns sa vada lucrurile in acel mod.
  • Gandeste-te la persoanele care iti sunt apropiate. Asa cum iti imaginezi fiecare persoana, incearca sa iti spui in minte pentru imaginea fiecaruia: "aceasta persoana are propria sa viata si ei sunt mult mai preocupati de propria lor viata decat sunt de a mea". Aminteste-ti ca asta nu inseamna ca lor nu le pasa de tine. Acesta este mersul natural al lucrurilor. Incearca sa iti imaginezi si sa vizualizezi ceea ce acea persoana face in clipa aceea, ce gandeste. Nu face evaluari, nu-i judeca, nu te compara cu ea.
  • Incearca sa identifici tipurile de personalitate ale oricarei persoane cu care intri in contact.

Zece reguli pentru o viata de succes pentru un ESFJ


1.     Hraneste-ti punctele forte! Arata lumii darurile tale. Lasa talentul si purtarea ta de grija sa ofere confort si liniste celor din jur. In familie sau la locul de munca acestea iti vor aduce implinirea si valoare in ochii tai si ai altora. Gaseste-ti un loc de munca sau un hobby care sa iti intareasca aceste daruri.

2.     Confruntati punctele slabe! A te confrunta cu diferite puncte de vedere sau cu dezacorduri nu inseamna ca trebuie sa te schimbi. Inseamna ca ti-ai oferit posibilitatea de a cunoaste mai multe, de a creste.

3.     Descopera lumea celorlalti. Deschide-ti mintea si la perspectivele celor din jur, nu cadea in capcana de a crede ca stii intotdeauna ce este mai bine pentru altii.

4.     Nu te grabi cu concluziile. Incearca sa lasi un ragaz inainte de a face o evaluare, de a face o judecata. Da-le posibilitate si timpul celorlalti sa descopere ce este mai bun pentru ei insisi.

5.     Priveste cu mare atentie lumea. Aminteste-ti ca lucrurile nu sunt intotdeauna asa cum par a fi la suprafata. Nu te grabi sa spui ca le-ai inteles.

6.     Incearca sa ii responsabilizezi si pe altii. Prin a le oferi prilejul de a face singuri aprecieri sau de a gandi sau de a se descurca singuri, nu inseamna ca pierzi controlul, ci, inseamna ca le validezi nevoia de a fi parte din viata ta.

7.    Fii demn de increde pentru altii. Aminteste-ti ca ei au nevoie sa te inteleaga si sa-ti inteleaga nevoile. Exprima-ti neincrederea sau dificultatile ori motivele si lasa-i sa devina parteneri in drumul spre atingerea obiectivelor tale. Nu-i respinge!

8.     Nu te inchide in interiorul lumii tale! Nu sta in zona ta de confort, incearca zilnic sa aflii ceva nou despre altii, sa-ti largesti orizonturile.

9.     Spera la tot ce este mai bun si depune tot efortul pentru aceasta. Nu astepta ca altii sa aiba grija de planurile tale sau chiar sa ti le construiasca. In fiecare persoana exista un potential imens si orice situatie poate sa se intoarca spre binele nostru.

10.     Cand esti confuz, cere ajutorul. Cere ajutorul altora, intreaba-i cum vad ei lucrurile, nu incerca sa rezolvi singur anumite dileme.

   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii