7 Moduri simple de a spune NU

Iti este dificil sa spui nu? Incerci mereu sa fii dragut cu ceilalti in detrimentul tau? Nu esti singurul.

De ce ne este greu sa spunem nu? Pentru a invata sa spunem nu in primul rand trebui sa intelegem ce anume opune rezistenta. Mai jos sunt cateva motive comune de ce persoanelor le este greu sa spuna nu:

 1. Vrei sa ajuti. Esti un suflet bun. Nu vrei sa refuzi o persoana si vrei sa ajuti atunci cand este posibil chiar daca furi din propriul tau timp.
 2. Iti este teama sa fii nepoliticos. Foarte probabil ai fost crescut cu notiunea ca a refuza o persoana, in special daca este mai in varsta decat tine este nepoliticos.
 3. Dorinta de a fi de acord. Nu vrei sa te instrainezi de grup deoarece nu esti de acord cu ei. Asa ca, confirmi cererile altora.
 4. Teama de conflict. Iti este teama ca persoana pe care o respingi va deveni furioasa. Acest lucru poate duce la o confruntare urata. Chiar daca nu duce la conflict, poate crea un dezacord care poate duce la probleme in viitor.
 5. Teama de oportunitati pierdute. Poate ca iti faci griji ca a spune nu iti va inchide multe usi.
 6. Nu vrei sa arzi punti. Unele persoane iau nu ca pe un semn de respingere. Poate duce la punti arse si la relatii terminate.

A spune nu, nu inseamna ca esti nepoliticos si nici nu inseamna ca esti dezagreabil. A spune nu, nu inseamna ca va exista un conflict sau ca vei pierde oportunitati in viitor. Si a spune nu in mod sigur nu inseamna ca arzi punti de legatura. Toate acestea sunt credinte false din mintile noastre. Si in cele din urma este vorba despre cum spui nu, mai degraba de faptul ca spui nu, ce afecteaza rezultatul. La urma urmei ai propriile tale prioritati si nevoi la fel cum le are toata lumea. A spune nu se refera la respectarea si pretuirea timpului si spatiului tau. A spune nu este prerogativul tau.

7 Moduri simple de a spune nu. Mai degraba decat a evita subiectul trebuie sa inveti modul corect de a spune nu.  Iata 7 moduri care te pot ajuta in fiecare situatie:

 1. „Nu pot sa imi iau acest angajament pentru ca am alte prioritati in acest moment.” Daca esti prea ocupat pentru a te ocupa de cererea altei persoane, aceasta varianta va fi foarte buna. Acest mod lasa cealalta persoana sa stie ca esti foarte ocupat in acest moment si ca ar trebui sa renunte si la alte cereri viitoare. Daca doresti poti sa ii arati la ce anume lucrezi pentru ca cealalta persoana sa inteleaga mai bine.
 2. „ Acum nu este un moment bun pentru ca sunt in mijlocul unui proiect. Mai bine vorbim mai tarziu.” Este normal sa primesti anumite cereri cand esti in mijlocul unui proiect. Aceasta metoda este una buna daca doresti temporar sa amani cererea respectiva. In primul rand lasi persoana sa stie ca acum esti foarte ocupat. In al doilea rand exprimi dorinta de a o ajuta intr-un alt moment.
 3. „ Mi-ar place sa fac acest lucru, dar…” Este o metoda incurajanta ce lasa cealalta persoana sa stie ca iti place ideea si ca nu este nimic in neregula cu cererea. Dar in acelasi timp ii spui ca ai angajamente anterioare care nu pot fi amanate si din aceasta cauza spui nu.
 4. „ Lasa-ma sa ma gandesc la acest lucru si apoi te caut eu.” Acesta metoda este un fel de „ poate”. Daca esti interesat, dar nu vrei inca sa spui da atunci foloseste acesta metoda. Daca persoana care a facut cererea este sincera, atunci nu o va deranja sa astepte un raspuns. Fixeaza o anumita data in care sa ii dai raspunsul si daca nu esti interesat nu amana raspunsul tau.
 5. „ Acest lucru nu intalneste nevoile mele, dar o sa te am in vedere.” Daca cineva iti prezinta o oportunitate de care nu esti interesat spune-i in fata ca nu este ceea ce tu ai nevoie. Altfel discutia se va intinde inutil. Ajuta sa ii spui persoanei ca nu este nimic in neregula cu ceea ce ofera, doar ca nu este ceva de care tu ai nevoie. Si prin ai spune ca o ai in vedere semnalezi ca esti deschis catre oportunitati viitoare.
 6. „ Nu sunt cea mai buna persoana sa te ajute cu acest lucru. De ce nu incerci la persoana X?” Daca ti se cere sa ajuti la ceva in care nu te pricepi, nu ai resurse sa ajuti, lasa cealalta persoana sa stie ca vorbeste cu persoana gresita. Daca este posibil indrum-o catre o persoana care o poate ajuta. Acest lucru va directiona persoana in directia corecta.
 7. „ Nu. Nu pot.” Cel mai simplu si cel mai direct mod de a spune nu. Construim prea multe bariere in mintea noastra pentru a spune nu. Nu te gandi prea mult atunci cand vrei sa spui nu. Doar spune-l. Vei fi surprins sa vezi ca reactia nu este atat de rea pe cat ti-ai imaginat.

Invata sa spui nu la cereri care nu sunt ceea ce ai nevoie si odata ce ai facut acest lucru vei descoperi cat este de usor. Vei avea mai mult timp pentru tine insuti, vei lucra la lucruri care sunt foarte importante pentru tine.

Leave a Reply