10 Mituri cu privire la a fi liber profesionist

  1. Persoanele liber profesioniste trebuie sa munceasca cu adevarat foarte mult – multi anteprenori muncesc mai mult decat angajatii. Unora le place munca lor atat de mult, incat vor sa munceasca mult. Unii isi fixeaza afacerea in asa fel, incat prezenta lor este obligatorie pentru a genera un venit. Cu toate astea, este o decizie ce iti apartine, deoarece tu esti cel care decide cum trebuie sa mearga lucrurile. Multi anteprenori incep afaceri ce produc venit doar cand muncesc, cum ar fi un avocat ce este platit la ora. Cand avocatul este acasa nu genereaza nici un venit. Dar nu exista nici o lege cu privire la liberii profesionisti, ce spune ca trebuie sa generezi venit doar cand muncesti. Daca incepi o afacere pe internet, aceast sistem poate genera un venit continuu indiferent de pozitia ta. Asa ca, a munci foarte mult pe zi este in mare un simptom al tipului de afacere pe care il creezi, precum si o decizie personala. Daca nu iti place sa muncesti multe ore pe zi, in mod sigur nu trebuie sa o faci.
  2. Singurul motiv de a construi o afacere este sa o vinzi – in timp ce poti construi o afacere pentru a o vinde sau pentru a o face publica, in mod sigur poti si sa o pastrezi. De fapt este perfect valabil sa construiesti o afacere, sa o conduci pentru o perioada si apoi sa o lichidezi. Ca liber profesionist esti liber sa construiesti orice tip de afacere doresti. Tu esti seful. Nu exista nici o regula care sa iti spuna ca trebuie sa construiesti o afacere, ce este un monument al maiestriei umane. Poti de asemeni, sa conduci mai multe afaceri in acelasi timp. O astfel de varietate poate fi distractiva daca nu exagerezi.
  3. A fi anteprenor este mai riscant decat a-ti gasi un loc de munca – securitatea este un rezultat al controlului. Si a fi anteprenor iti ofera mult mai mult control asupra venitului, decat ai avea intr-un loc de munca obisnuit. Cand esti liber profesionist nimeni nu te poate concedia.
  4. A fi anteprenor inseamna a fi expus – ca angajat, daca esti concediat ti se taie brusc orice forma de venit si asta inseamna sa fii expus. Dar ca liber profesionist, poti mult mai usor sa iti diversifici sursele de venit si astfel iti reduci riscurile. Ai controlul necesar asupra situatiei.
  5. A fi liber profesionist este stresant – ceea ce este stresant, este sa nu poti face fata situatiei, fie ca esti angajat sau liber profesionist. Dar cu acelasi standar de trai si acelasi venit, a fi liber profesionist este mai putin stresant, deoarece ai mult mai mult control. A nu avea control asupra timpului tau si asupra vietii tale, asta este stresant. Cand ai libertatea de a spune nu, atunci poti mult mai usor sa controlezi stresul.
  6. Clientul are intotdeauna dreptate – daca esti liber profesionist, esti liber sa refuzi clientii ce iti cauzeaza probleme. Daca esti liber profesionist nu trebuie sa faci afaceri cu persoane ce se cred privilegiate si te trateaza gresit.
  7. A fi liber profesionist este singuratic – multi angajati cred ca se bucura de o viata sociala bogata, cand de fapt tot ceea ce fac este sa stea cu colegii de munca. Acest lucru este in regula pentru inceput, dar devine plictisitor dupa o perioada. Este mai usor pentru liberii profesionisti sa recunoasca nevoia de activitati sociale in afara muncii.  Nu este nevoie sa fii singur si izolat daca esti liber profesionist, atat timp cat iti acorzi timp sa urmaresti alte activitati sociale. Un loc de munca obisnuit iti ofera o viata sociala, dar este foarte limitata. Dar un liber profesionist poate socializa liber oricand doreste.
  8. Liberii profesionisti trebuie sa faca totul singuri – liberii profesionisti pot fi responsabili in a se asigure ca totul este facut, dar nu este practic sa faca totul singuri. Nu trebuie sa creezi un sistem propriu, daca poti sa imputernicesti pe altcineva.
  9. A fi liber profesionist este prea complicat – a fi liber profesionist poate parea complicat, deoarece sunt multe lucruri de invatat la inceput, cum ar fi contabilitate, taxe, asigurari, chestiuni legale, etc. Nu lasa perioada initiala de invatare a procesul sa te demoralizeze. Trebuie sa inveti totul doar o data si doar pentru prima ta afacere, apoi totul va fi mult mai usor.
  10. Ai nevoie de un capital foarte mare pentru a incepe o afacere – acest lucru depinde de tipul de afacere. Poti incepe o afacere pe internet cu foarte putini bani. Dar trebui sa incepi o afacere inteligenta, ce procura valoare oamenilor. In contrast cu liberii profesionisti, angajatii nu sunt platiti pentu valoarea pe care o distribuie constant.

Astfel am prezentat miturile comune ale anteprenoriatului. Astfel de temeri irationale nu sunt prezente in realitate. Dar, bineinteles singurul mod in care poti sa verifici toate acestea este sa devii tu insuti liber profesionist.

Anteprenoriatul este un vehicol puternic in cresterea personala. Si deseori cele mai importante valori vin din abilitatile si cunosterea de sine pe care o castigi in timp.

Leave a Reply